CENE NEKRETNINA U ČIKAGU I OKOLINI, NAJSKUPLJE I NAJJEFTINIJE KUĆE

Tržište nekretnina u Čikagu poslednjih nekoliko godina doživljava stalni rast cena. Prema Zillow-u, srednja vrednost kuće u Čikagu trenutno je oko 270.000 dolara, što predstavlja povećanje od 9,5% u odnosu na prethodnu godinu. Međutim, cena kuća može značajno da varira u zavisnosti od lokacije, veličine i drugih faktora.

Najskuplja kuća koja je nedavno prodata u oblasti Čikaga bila je vila od 25.000 kvadratnih stopa koja se nalazi u Burr Ridžu, predgrađu Čikaga. Nekretnina, koja je ranije bila u vlasništvu bivšeg igrača i trenera Čikago Bulsa Fila Džeksona, prodata je za 9,8 miliona dolara 2021. S druge strane, najjeftinija kuća nedavno prodata bio je mali jednosoban stan u naselju South Side u Čikagu, koji prodat za 5.000 dolara 2022.

Nekoliko faktora može uticati na cenu kuća u Čikagu i okolini. Lokacija je jedna od najvažnijih. Susedstva bliže centru Čikaga ili sa dobrim pristupom prevozu obično su skuplja. Veličina i stanje kuće takođe igraju ulogu, jer veći i moderniji domovi obično imaju višu cenu. Pored toga, potražnja za stanovanjem u određenoj oblasti može uticati na cenu, kao i na spoljne faktore kao što su ukupno stanje privrede i kamatne stope.

Vlasnici kuća u Čikagu takođe podležu porezu na imovinu, što može da dovede do značajnog iznosa. U okrugu Kuk, gde se nalazi Čikago, efektivna stopa poreza na imovinu je oko 2,18%, što je više od nacionalnog proseka. Vlasnici kuća će možda morati da planiraju i troškove održavanja, kao što su popravke ili nadogradnje kuće.